Καρδιαγγειακά νοσήματα
Η τρίτη ηλικία (άτομα άνω των 65 ετών), αποτελεί μία ευαίσθητη φάση στην ζωή του κάθε ανθρώπου, μιάς και σ αυτήν εξαργυρώνεται ο τρόπος που το άτομο έζησε στα πρότερα του χρόνια. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα όπως και πολλά άλλα εκφυλιστικά νοσήματα εκδηλώνονται κατ εξοχή στη τρίτη ηλικία αποτελώντας τη κύρια αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας της ηλικίας αυτής. Στην αναζήτηση των αιτιών για την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, έχουν επισυμανθεί πολλοί παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και οι διατροφικές συνήθειες. Η μείωση των προσλαμβανομένων ζωικών λιπών, η άφθονη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού αποτελούν σήμερα τις βασικές αρχές μιας σωστής δίαιτας. Τις αρχές αυτές φαίνεται ότι εξασφαλίζει η μεσογειακή δίαιτα, κυρίαρχο συστατικό της οποίας είναι το ελαιόλαδο, ενώ παράλλη - λα περιέχει σημαντικές ποσότητες λαχανικών φρούτων, ανεπεξέργαστων δημητριακών και οσπρίων. Oι σωστές διατροφικές συνήθειες συνδιαζόμενες με αυξημένη σωματική δραστηριότητα μειώνουν το κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ανοια
Ανοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα, μιάς μεγάλης ομάδας ασθενειών που προκαλούν σταδιακή παρακμή στη λειτουργία ενός ατόμου. Είναι ένας γενικός όρος για να περιγράψει την απώλεια της μνήμης, διανοητικό - τητας, λογικής, κοινωνικότητας και αυτών που θεωρούνται φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Δεν αποτελεί μιά φυσιολογική εξέλιξη των γηρατειών, άνοια μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο, αλλά είναι συνηθέστερο μετά την ηλικία των 65 ετών. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές άνοιας και η καθεμιά έχει τις δικές της αιτίες, μία πολύ συνηθισμένη μορφή άνοιας είναι:

Αλζχάιμερ
Η νόσος Αλζχάιμερ είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και αποτελεί το 50% έως 70% όλων των περιπτώσεων. Είναι σταδιακή εκφυλιστική ασθένεια που προσβάλει τον εγκέφαλο. Καθώς τα κύτταρα του εγκεφάλου συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται, μη φυσιολογικό υλικό συγκεντρώνεται ως "μάζα" στο κέντρο των εγκεφαλικών κυττάρων και "πλάκες" έξω απ' τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτά παρεμποδίζουν τα μηνύματα μέσα στον εγκέφαλο, προκαλώντας βλάβη στις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα εγκεφαλικά κύτταρα τελικά πεθαίνουν και αυτό σημαίνει ότι το άτομο δεν μπορεί να θυμηθεί ή να αφομοιώσει πληροφορίες. Καθώς η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει την κάθε περιοχή του εγκεφάλου, ορισμένες λειτουργίες ή ικανότητες χάνονται.
Αγγειακή άνοια είναι ένα γενικός όρος άνοιας που σχετίζεται με προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος προς τον εγκέφαλο και είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή άνοιας. Υπάρχουν ορισμένες μορφές αγγειακής άνοιας. Δύο απ' τις πιο συνήθεις μορφές είναι η πολυεμφρακτική άνοια και η Νόσος Μπίνσβαγκνερ.Η πολυεμφρακτική άνοια προκαλείται οπό πολλαπλά ελαφρά εγκεφαλικά επεισόδια, που λέγονται μίνι εγκεφαλικά ή αιφνίδια ισχαιμικά επεισόδια και είναι πιθανόν η συνηθέστερη μορφή Αγγειακής Άνοιας. Η νόσος Μπίνσβαγκνερ (γνωστή επίσης και ως Υποφλοιώδης αγγειακή άνοια) σχετίζεται με συμφορητικές αλλαγές του εγκεφάλου. Προκαλείται ίσιο την υψηλή πίεση, σκλήρυνση των αρτηριών και ανεπαρκή κυκλοφορία του αίματος. Η αγγειακή άνοια μπορεί να παρομοιάζει με τη νόσο Αλτσχάιμερ κι ένας συνδυασμός νόσου Αλτσχσιμερ και Αγγειακής Άνοιας μπορεί να συμβεί σε μερικά άτομα.

Νόσος Πάρκινσον
Η νόσος Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος), που χαρακτηρίζεται από τρεμούλιασμα, ακαμψία των άκρων και αρθρώσεων, δυσχέρειες στην ομιλία και δυσκινησία (δυσκολία στην έναρξη σωματικών κινήσεων). Στα αργότερα στάδια της νόσου μερικά άτομα μπορεί να παρουσιάσουν άνοια. Τα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν τα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, προσωρινή επιδείνωση της σύγχυσης και των μη φυσιολογικών κινήσεων.

Ποιες είναι οι πρόωρες ενδείξεις άνοιας;
Οι πρόωρες ενδείξεις άνοιας είναι πολύ ανεπαίσθητες και ασαφείς και αρχικά μπορεί να μην είναι έκδηλες. Ωστόσο, μερικά συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
Σταδιακή και συχνή απώλεια μνήμης
Σύγχυση (απώλεια προσανατολισμού)
Αλλαγή στην προσωπικότητα
Απάθεια και απομόνωση
Απώλεια της ικανότητας εκτέλεσης καθημερινών εργασιών

Τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθείτε;
Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόληψη ή γιατρειά για τις συνηθέστερες μορφές άνοιας. Όμως, έχει διαπιστωθεί ότι μερικά φάρμακα μειώνουν μερικά συμπτώματα.Η υποστήριξη είναι ζωτική για τα άτομα με άνοια και η βοήθεια από την οικογένεια, φίλους και φροντιστές μπορεί να κάνει μια θετική διαφορά στη διαχειριστή της πάθησης.